Pel que es veu un bon grapat de científics s’han presentat al concurs promogut per la Mars Society per dissenyar una ciutat sostenible en Mart. Ha guanyat un equip català, amb investigadors de la UPC i del CSIC, que ha batejat la ciutat com a Nüwa. Molts mitjants de comunicació s’han fet ressò de la notícia, La Vanguardia (19/10/2020) ens diu que:
” … contarían con zonas para vivir y trabajar, plazas públicas, jardines exuberantes, espacios para alojar exposiciones, pabellones deportivos subterráneos o salas de música.
En cuanto a la comida, los habitantes tendrían una dieta basada al 50 % en la agricultura, un 20 % en microalgas -que a la vez crearían el oxígeno necesario para sobrevivir- y un 30 % en carnes de animales, que a pesar de su “poca eficiencia” aportarían “un alto valor psicológico”, según los expertos. […] En cuanto al sistema sociopolítico, proponen una democracia, con una Constitución y un cuerpo de ley propios, independiente de la Tierra, y donde cada ciudadano tendría todas las necesidades cubiertas y recibiría ingresos como “accionista” del planeta.”
El petit detall de la falta d’oxigen i les temperatures extremes que poden anar de 20 °C a -80°C en un mateix dia, no semblen importar massa. Els altres dos astres en els que sempre s’havia pensat com a possible colònia terrestre no semblen especialment habitables: Venus és un planeta francament hostil per la vida (BBC, 15/09/2020) i la Lluna disposa d’escassos recursos hídrics (BBC, 26/10/2020) ni vinyes ni oliveres.
La pregunta és: ¿Qui vol viure a Mart, permanentment confinat, sense possibilitat de sortir a fer un beure amb els amics, sense poder-se banyar en la platja —o anar a passejar per la muntanya— o simplement sortir a fer un cafè a la plaça ?