Cildo Meireles al MACBA

macba02

L’exposició de Cildo Meireles al MACBA amb la col·laboració del Tate Modern (fins el 26 d’abril), és una de les instal·lacions més estimulants que he vist aquests dies. Especialment A través 1983-1989 (2007): sobre un quadrat de 12 x 12 m s’han disposat tanques, persianes, reixes, un aquari… formant una mena de laberint, mentre el terra s’ha cobert amb 8 tones de vidres trencats. Al centre de la peça hi ha una gran bola de cel·lofana.
Abans de poder accedir a la instal·lació cal signar un document que porta per títol “consentiment informat per a l’accés a les obres de l’exposició Cildo Meireles al MACBA”, amb advertiments com “existeix el risc de patir lesions a les extremitats superiors i inferiors a causa dels possibles cops i/o talls produïts per relliscades i caigudes durant el recorregut per les instal·lacions”, o “no es pot accedir a la instal·lació si no es disposa de calçat adequat, tancat i amb sola gruixuda”.
Amb aquests prolegòmens transitem per la peça –mentre el BB mira des de l’entrada amb moltes ganes de córrer per tota aquella pila de vidres trencats–  a l’hora que escotem el cric-crac dels vidres trepitjats.
A banda del context polític i social que té aquesta peça, m’ha fet pensar en el paper que juga l’espectador en l’obra d’art. Què estem disposats a fer, a què som capaços de renunciar i què esperem obtenir d’això que anomenem fet artístic.

Comparteix:
Altacapa