|un dels treballs de Timotheus Paulus Roeloffs tret d’aquí|
Una de les tendències imperants al món artístic berlinès és basa en l’acumulació. Algunes exposicions em recorden les pàgines de myspace on la gent es limita a posar una llista, en molts casos amb fotografies, de totes les coses que tenen, com si per definir-nos com a persones “diferents” ens calgués fer un mapa (un inventari) de les coses que hem anat adquirint al llarg dels anys.
– En la Daadgalerie (Zimmerstrasse 90-91) es pot veure el treball de Georges Adéagbo (Cotonou, Benin, 1942) titulat “Tout de moi à tous”. Consistent en l’exposició d’objectes que l’artista ha recol·lectat al llarg de la seva estada a Berlín des de 2006 com convidat de la DAAD. La instal·lació d’aquest 1500 objectes, una mica sense ordre ni concert, ens recorden els museus d’antropologia europeus del segle XIX (i també del XX). Adéagbo va participar en la Documenta XI i és un dels artistes africans més reconeguts.
– Fa uns mesos vaig conèixer a París, casualment, l’obra de Tobias Buche (1978). En una galeria vaig recollir uns fulls (format A2) editats en color per Pointdironie (aquí per obtenir-ho). Els fulls recollien els treballs de Buche, que ara he vist en directe a la galeria Klosterfelde. Es tracta d’una mena d’arxiu d’imatges (polaroids, rebuts de la compra, tapes de CDs, retalls de diari, fulls de llibreta amb anotacions o petits dibuixos, etc) col·locats darrere de grans superfícies de metacrilat, en el full de l’exposició se’ns diu que la disposició dels “objectes” és efímera, i que el procés és enigmàtic i obert.
– Finalment està l’obra de l’holandès Timotheus Paulus Roeloffs (Enschede, 1965), que exposa en Kunsthaus Tacheles (Oranienburger str. 54-56) els seus collages. Són petits móns on s’acumulen tota mena d’imatges, recreant una ciutat (aparentment Berlín) en la qual conviuen gossos, primats, cotxes, neons i moltes ampolles de cervesa Berliner. Aviat veureu una de les seves peces en la col·lecció Altacapa.
A Zimmerstrasse també hi ha Arndt & Partner, una de les més importants de la ciutat, amb obres de Dennis Scholl, Aya Uekawa i Veronica Brovall. I en Auguststrasse (una de les zones on es concentren les galeries d’art) vaig visitar Leo.Coppi, on em van impressionar els treballs de Tobias Hesse. També vaig trobar molt interessant la retrospectiva que es podia veure al Martin-Gropius-Bau amb obres de Cindy Sherman.