Seguint les passes iniciades fa uns mesos pel New York Times, l’Avui o El País, la Gran Enciclopèdia Catalana (GEC) es pot consultar en internet de forma gratuïta des d’ahir.
270.000 documents, que aviat seran 350.000. Encara lluny dels 7.000.000 d’articles que té la Wikipèdia, però al menys els de la GEC han captat la idea: una base de dades gratuïta, constantment actualitzada, oberta a tothom i… participativa. Caldrà veure com incorporen la participació els de la GEC. També hauran de millorar la part gràfica, incloure imatges i enllaços.
La paraula ART en la GEC produeix 302 resultats, en “aproximacions filosòfiques al concepte d’art” trobem el següent:
La història de la filosofia mostra un repertori d’intents, més o menys reeixits, de copsar el “denominador comú” d’aquelles activitats en què pot ésser fonamentada una definició generalitzada de l’art. Es tracta, així, segons les èpoques, de definir “l’essència” de l’art o de l’activitat artística com a intuïció, expressió, representació, projecció, sublimació, evasió, simbolització, estructuració formal, etc. Aristòtil fou el primer a definir l’art com a “imitació” (mímesis) dels caràcters generals o típics de la realitat; Bergson o Proust n’han reprès la teoria tot capgirant-la: art és mimesi del particular, de l’atípic, d’allò que s’escapa sempre perquè no és habitual ni classificable d’acord amb els esquemes generals de viure o d’entendre, i que és precisament allò que l’artista copsa i ensenya. [llegir més]
[la notícia en VilaWeb]